ZAKAJ na psihoterapijo?

pogovor

 

Zakaj, če pa lahko grem na kavo s prijateljico?

Če pa lahko spijem pivo s kolegi?

Pokličem mamo?

Če pa lahko meditiram, pretečem 10 kilometrov ali pečem piškote, da se pomirim in razmislim? Ali morda celo – odmislim?

 

Psihoterapija je v Sloveniji relativno mlada veda in se je še vedno drži kup predsodkov in neresničnih predvidevanj. Žal ti predsodki marsikomu vzamejo pogum za pomembne premike in komu drugemu možnost za prehod v kvalitetnejše življenje. V nekaterih državah je uveljavljena kot del zdravstvene stroke, drugod pa spoštovana veda s tradicijo. Svetovne raziskave potrjujejo njen učinek na celostno psihofizično zdravje, Integrativna psihoterapija pa je v samem vrhu uspešnosti, tudi pri težjih osebnostnih motnjah.

Poslušamo.

Naj že kar na začetku jasno in glasno povem – psihoterapija ni čvek ali nakladanje ali blebetanje v prazno. Ni sedenje na stolu in pogrevanje starih travm. Ni pomilovanje s strani terapevta in vsekakor ni izmenjava jamranja in tolažbe. Daleč od tega.

Psihoterapija je delo. Trening. Zmajski korak naprej z jasno željo, da HOČEM DRUGAČE, BOLJE, BOLJ PRAVO. Kdor se je loti, se zavestno poda na pot aktivnega spreminjanja življenja in prevzame odgovornost za režijo in tlakovanje lastne poti.

OPOZORILO: Psihoterapija je najbolj učinkovita, če so srečanja tedenska in redna. Ni nadomestilo za jemanje kakršnihkoli zdravil ali dodatkov, prav tako ni nadomestilo za morebitne terapije, ki jih je predpisal osebni zdravnik. Te informacije so za psihoterapevta pomembne.

Hand holding a heart